maanantai 25. tammikuuta 2016

OPS-viikko Yli-Iin koulussa 25.1-29.1.2016

Mikä ihmeen oo pee äs?


Kysyi eräs oppilas koulun käytävällä heti luettuaan info-taulusta viikon ohjelmaa ja ennen kuin olimme ehtineet pitää ensimmäisen aamunavauksen ja avata asiaa. Oulun Palloseurako?

Suomen koulut ottavat 1-6 luokkien osalta käyttöön uuden OPS:n eli opetussuunnitelman tulevana syksynä. Tämä lukuvuosi on mennyt suunnittelessa monella tasolla. Yli-Iissä sitä on tehty opettajien, oppilaskunnan oppilaiden ja koti- koulutoimikunnan toimesta viime ja tänä lukuvuonna. Kaupungin tasolla monet virkamiehet, vastuuopettajat ja työryhmät ovat sitä työstäneet. Prosessi on edennyt hallitusti ja hienosti oman koulun OPS-yhdysopettajien ohjauksella.

Opetussuunnitelma uudistuu n. kymmenen vuoden välein ja on siis kaiken toiminnan perusta koulussa: oppitunnit, oppiaineet, sisällöt, arviointi, käytettävät työtavat ja vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö muutamia mainitakseni. Varsin tärkeä asiakirja siis!

Oulussa sovittiin, että koulut pitävät omannäköisensä OPS-viikon lukuvuoden aikana. Meillä se näyttäytyy seuraavanlaisena:

Pidämme joka päivä teemapäivänavauksen, jossa esitellään opetussuunnitelmaan liittyvä laaja-alainen taito päivän taitona. Esittelijöinä toimivat johtoryhmän jäsenet.

Opetussuunnitelman laaja-alaiset taidot ovat seuraavat:

1. Ajattelu ja oppimaan oppiminen
2. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
3. Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
4. Monilukutaito
5. Tieto- ja viestintäteknologian osaaminen
6. Työelämätaidot ja yrittäjyys
7. Osallisuus, vaikuttaminen ja kestävä kehitys

Päivän taitoa harjoitetaan ja käydään läpi luokissa päivän aikana

Tästä linkistä video siihen, mitä monialaiset taidot tarkoittavat.

Oppilaskunnan edustajat järjestävät OPS-aiheisia Kahoot-tietovisailuja keskiviikkona ja perjantaina ja testaavat, mitä oppilaille on jäänyt mieleen aamunavauksista ja taitojen käsittelystä luokissa. Osallistujille on luvassa mukavia palkintoja:)

Maanantaiaamun yhteinen avaus


Rehtori avasi OPS-viikon ja kertoi opetussuunitelman taustoja ja tarkoitusta.

Maanantain päivän taito on "Työelämätaidot ja yrittäjyys". Työelämä muuttuu koko ajan ja jo peruskoulussa oppilaille täytyy antaa mahdollisuus harjoitella näitä taitoja.

Tästä linkistä video siihen, mitä työelämän taitoja yritysten edustajat pitävät tärkeinä työelämässä. 

Yrittäjyyskasvatus tekee myös tuloaan kouluun. Hyvänä esimerkkinä toimii kuudesluokkalaisten vuosittainen tutustuminen yrityskylään.

Monet koulut ovat ottaneet yrittäjyyskasvatusta painopistealueekseen ja tehneet erilaisia projekteja siihen liittyen. Tässä esimerkki oululaisesta koulusta, jossa oppilaat pääsivät toimimaan peliyrittäjinä.

Tiistaina lisää infoa opsista ja päivän taidosta!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti